
    

 

 

 

 
 

 

 
FINANCIAL AND CONSUMER SERVICES COMMISSION 

LOCAL RULE 91-501 
OVER-THE-COUNTER TRADES IN DERIVATIVES 

 
 

PART 1 
DEFINITIONS AND INTERPRETATION 

 
Definitions 
 
1. In this Instrument 
 

 “physical commodity contract” means a derivative to which all of the following apply: 
 

(a) it is not an exchange contract; 
 
(b) it contains an obligation to make or take future delivery of a 
 commodity, other than cash or a currency; 
 

(c) at the time it is traded, it is intended by the counterparties to be settled 
by physical delivery of the commodity or by delivery of evidence of a 
legal title to the commodity;  

 
“over-the-counter trade” means a trade in a derivative, other than a trade in an exchange 
contract; 

 
 “qualified party” means 
 

(a) the Government of Canada or a jurisdiction of Canada, or any crown 
corporation, agency or wholly-owned entity of the Government of 
Canada or a jurisdiction of Canada,  

 
(b) a municipality, municipal corporation, public board or commission in 

Canada or other similar municipal administration, metropolitan 
community or school board in Canada. 

 
(c) a national, federal, state, provincial, territorial or municipal government 

of or in a foreign jurisdiction, or an agency of that government, 
 



    

 

 

(d) a bank, loan corporation, trust company, trust corporation, insurance 
company, treasury branch, credit union, caisse populaire, financial 
services cooperative, or league that, in each case, is authorized by an 
enactment of Canada or a jurisdiction of Canada to carry on business in 
Canada or a jurisdiction of Canada;  

 
(e) an authorized foreign bank in Schedule III of the Bank Act (Canada); 

 
(f) an association governed by the Cooperative Credit Associations Act 

(Canada),  
 

(g) the Business Development Bank of Canada, established under the 
Business Development Bank of Canada Act (Canada), 

  
(h) a pension fund regulated by the Office of the Superintendent of 

Financial Institutions (Canada), or by a pension commission or similar 
regulatory authority of a jurisdiction of Canada, or a wholly-owned 
subsidiary of the pension fund.  

 
(i) a person organized in another jurisdiction of Canada or a foreign 

jurisdiction that is analogous to any of the persons referred to in 
paragraphs (d) to (h), 

 
(j) a person registered under the securities legislation of a jurisdiction of 

Canada as an adviser or investment dealer, 
 

(k) an investment fund if one or more of the following apply: 
 

(i) each investor in the fund is a qualified person; 
 

(ii) The fund is managed by a person registered as an investment 
fund manager under the securities legislation of a jurisdiction of 
Canada;  
 

(iii) The fund is advised by a person authorized to act as an adviser 
under the securities legislation of a jurisdiction of Canada, 

 
(l) a person to which, with its affiliates, either of the following applies: 

 
(i) the person has executed one or more over-the-counter trades 

in derivatives with counterparties that are not its affiliates, 
provided that each of the following applies: 
 
(A) the trades had a total gross value of at least $1 billion in 

notional principal amount;  
 



    

 

 

(B) any of the derivatives relating to one of these trades was 
outstanding on any day within the 15 months prior to the 
trade; 

 
(ii) the person had on any day since the date that is 15 months 

prior to the trade total gross marked-to-market positions of at 
least $100 million aggregated across counterparties, in one or 
more over-the-counter trades in derivatives, 

 
(m) an individual who, either alone or with their spouse, has net assets of at 

least $5 million, 
 

(n) a person, unincorporated association, organization or trust, other than 
an individual or an investment fund, that has total assets of at least $25 
million as shown on their most recent prepared annual financial 
statements or interim report, 

 
(o) a person that buys, sells, trades, produces, markets, brokers or 

otherwise uses a commodity in its business and that executes an over-
the-counter trade in a derivative provided that a material component of 
the underlying interest of the derivative is any of the following: 

 
(i) a commodity that the person buys, sells, trades, produces, 

markets, brokers or otherwise uses in its ordinary course of 
business; 

 
(ii) a commodity, security or variable that directly or indirectly affects 

the commodity that the person buys, sells, trades, produces, 
markets, brokers or otherwise uses in the ordinary course of its 
business; 

 
(iii) a commodity, security or variable for which there is a high degree 

of correlation between the movement in its value and the 
movement in the value of the commodity that the person buys, 
sells, trades, produces, markets, brokers or otherwise uses in its 
ordinary course of its business; 

 
(iv) another derivative which is not listed for trading on an exchange, 

where a material component of the underlying interest of that 
other derivative is a commodity, security or variable referred to in 
any of subparagraphs (i) to (iii), 

 
(p) a person that is directly or indirectly wholly owned (not taking into 

account securities required by law to be held by directors) by one or 
more qualified parties, 
 

(q) a person that directly or indirectly wholly owns (not taking into account 
securities required by law to be held by directors) a qualified party, 



    

 

 

 
(r) a person that is directly or indirectly wholly owned (not taking into 

account securities required by law to be held by directors) by a person 
referred to in paragraph (q),  

 
(s) a person whose obligations under the derivative that is being traded are 

fully guaranteed by one or more qualified parties.  
 

Interpretation 
 
2.      (1) Unless otherwise defined, terms used in this Instrument that are defined in the 

Securities Act (Act) or in National Instrument 14-101 Definitions have the same 
respective meaning ascribed to those terms in the Act and that Instrument. 

 
  (2) For the purposes of this Instrument: 
 

(a) a party is a qualified party if that party is a qualified party at the time the 
party enters into the over-the-counter trade; 
 

(b) a party entering into an over-the-counter trade with a party who claims to 
be a qualified party is entitled to rely on a representation by that party that 
the party is a qualified party, unless the first party has reasonable grounds 
to believe that the representation is false;  

 
(c) a party referred to in clauses (d) or (j) of the definition of qualified party is 

deemed to be acting as a principal when it acts as an agent or trustee for 
accounts that it fully manages. 

 
 

PART 2 
EXEMPTION TO DEALER REGISTRATION REQUIREMENT 

 
3.     (1) The dealer registration requirement does not apply to an over-the-counter 

trade in a derivative if either of the following applies: 
 

(a) each counterparty to the trade is a qualified party acting as principal;  
 

(b) the trade is in a physical commodity contract.   
 
  (2) A person relying on subsection (1) must comply with the requirements that the 

Executive Director may impose on such person in respect of a trade or class of 
trades, including one or more of the following: 

 
(a) that the trade or class of trades be reported to a trade repository 

recognized or exempted from recognition by the Commission; 
 

(b) that the trade or class of trades be made on an exchange recognized or 
exempted from recognition by the Commission; 



    

 

 

 
(c) that the trade or class of trades be cleared, or cleared and settled, through a 

clearing agency that is recognized or exempted from recognition by the 
Commission; 

 
(d) that in respect of a trade or class of trades not cleared, or cleared and 

settled, through a clearing agency, the person have at least a prescribed 
minimum excess working capital.  

 
        (3) The Executive Director may at any time revoke the exemption set out in 

subsection (1) or impose any terms and conditions that the Executive Director 
considers appropriate.  

 
 

PART 3 
EFFECTIVE DATE 

 
Effective date 
 
4.  This rule comes into force on 2 September 2021.                 

 

 

 


